Surfski


Surfski är en disciplin som har blivit väldigt populär dom senaste åren. Man ser ofta denna sektion ute att träna.


VARFÖR SURFSKI?

SURFSKI ÄR LÄTTARE & ROLIGARE!

Eftersom det är enklare och säkrare att paddla surfski än vanliga kajaker tycker många att det är mycket roligare att paddla surfski. 

Surfskis är lättare att:

  1. lära sig paddla
  2. ta sig upp i efter en kapsejsning
  3. paddla i vågor
  4. paddla snabbt
  5. bära

Surfskis är utvecklade för enkel, säker, snabb och rolig paddling på öppet hav utanför bl.a. Australien och Sydafrika. Ofta i mycket stora vågor. 

Surfskis har samma fördelar även på lugnare vatten. Sedan några år växer därför surfskipaddling snabbt i Sverige. De största fördelarna med surfskis jämfört med havskajaker och andra vanliga kajaker är alltså:

1. Lättare att lära sig

Du slipper vara orolig för att sitta fast om du välter. Om du välter är det betydligt lättare att ta dig upp igen, det gör att du kan paddla mer offensivt i vågor. 

Du ser dina ben när du paddlar, vilket gör det lättare att lära dig en effektiv paddelteknik där även benmusklerna hjälper dig att driva surfskin framåt. 

2. Säkrare – Lättare att ta sig upp i efter en kapsejsning

Vid en kapsejsning är det betydligt lättare att komma upp i en surfski och paddla vidare. Du behöver öva, men du behöver inga hjälpmedel. Den lilla mängd vatten som får plats i surfskin paddlar du lätt ut genom självlänsen, som du öppnar och stänger med hälen. Vid en kapsejsning har du kanske ett uppehåll från paddlingen i 30 sekunder.

Om du välter med en havskajak ligger du förmodligen längre i vattnet, du behöver antagligen hjälp av någon annan för att komma upp eller blåsa upp flottör/pontoner och sedan pumpa ut vattnet med en handpump. Hela processen tar ofta 5-10 minuter och efteråt brukar man vara både kall och trött.

 

3. Lättare att paddla i vågor

Surfskis är gjorda för säker paddling i riktigt stora vågor längs exponerade kuster utan skyddande skärgård. Skrovform och styrsystem är gjorde för att fungera i vågor större än de flesta kan föreställa sig. Med en surfski som är stabil för dig kan du göra saker du inte kan göra i en havskajak.

4. Lättare att paddla snabbare

Sittställning, styrsystem och skrov är optimerade för kraftutveckling och fart. Eftersom surfskis generellt väger mindre än havskajaker är de lättare att accelerera upp i hög hastighet.

5. Lättare att bära

En vanlig vikt är ca 12 kg. Surfskis är vanligtvis inte gjorda för att rymma packning för tältturer. Därför behöver de inte vara robusta nog för att släpas fullpackade upp på land. De är därför ofta betydligt lättare än andra kajaker, vilket gör dem lätta att bära på land. 

Med en lätt surfski kommer du troligen paddla oftare, det är liksom lättare att komma iväg om det är 10-15 kg mindre att bära på 🙂

Det finns även tåliga surfskis i plast med packluckor. De väger flera kilo mindre än de flesta havskajaker. 


SURFSKI ELLER KAJAK?

En kolfiberförstärkt VKV Havskajak väger ca 20-22 kg, har packutrymmen för tält, liggunderlag, sovsäck, mat, kök, kläder m.m. Men om du framför allt kommer att paddla turer på 1-2 timmar kanske en lätt 12-kilos surfski passar dig bättre?

Om du har en 12-kilos surfski till vardagsträningen med 1-2 timmarsturer kommer du förmodligen paddla oftare än om du har en 20-30 kg tung kajak.

Om du vill ha möjligheten att paddla tältturer och tror att det kommer bli aktuellt ett fåtal gånger om året, kanske det är bäst att äga en 12-kilos surfski för vardagsträningen / vardagsupplevelserna och hyra en havskajak för tältturerna?

Om du vet att du vill paddla tälturer ofta står valet mellan en havskajak och en tålig surfski i plast med packlucka fram och bak (väger strax över 20 kg).

Källa: Magnus Fischer, KajakSpecialisten

Ungdomsträning

Måndagar 17-18:30

Klubbens surfski

NK storm 610 och NK storm 570 (Dom två närmaste)

Kontakt

Om du vill ha kontakt till sektion då använd kontaktformuläret

Till kontaktformulär